Hyväntoivonniemi

Sisällysluettelo:

Hyväntoivonniemi
Hyväntoivonniemi

Video: Hyväntoivonniemi

Video: Hyväntoivonniemi
Video: Hyväntoivonniemi 2023, Joulukuu
Anonim

Maaliskuussa ilmoitettiin kilpailun tulokset Okhtinskin niemen kehittämiskonseptin kehittämisestä. Aikaisemmin Gazprom Neft aikoi rakentaa tänne Euroopan korkeimman tornin, ja nyt se aikoo sijoittaa pääkonttorinsa. Kilpailuun osallistui seitsemän toimistoa, finaaliin pääsi neljä ulkomaista, voitti Nikken Sekkei -hanke.

Julkaisemme kaikki seitsemän kilpailuun osallistunutta hanketta.

***

Nikken Sekkei. Voittaja

Japanilaiset innoittivat Pietarin meren kunnia ja tuo historian osa, kun telakat sijaitsivat Okhtinsky-niemellä: voittajien versiossa päämaja muistuttaa kahta aalloilla heiluttavaa alusta. Äiti ja lapsi, kuten Nikken Sekkein toimitusjohtaja Fadi Jabri kutsui heille hellästi esityksessään RBC: ssä erinomaisella venäjän kielellä.

Rakennusten toiminnoista, asiakkaan edustajan mukaan, keskustellaan edelleen, selvää jakamista toimistoihin ja julkisiin ei todennäköisesti tule. Sisällä ne luovat viihtyisän säänsuojaaman tilan, jossa on riippuvia puutarhoja, vesiputoja ja "Faberge-muna" -niminen esine, joka muistuttaa puutaloa. Pieni rakennus on yhdistetty suureen koveraan kattoon, jossa on näköalatasanne. Niiden välinen negatiivinen tila muodostaa kehyksen, jonka sisällä Smolnyn katedraali "näytetään".

  • zoomaus
    zoomaus

    1/4 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti Kuva Gazprom Neft Press Service -palvelun © Nikken Sekkei

  • zoomaus
    zoomaus

    2/4 Ohtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © Nikken Sekkei / toimittaa RBC Pietari

  • zoomaus
    zoomaus

    3/4 Ohtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © Nikken Sekkei / toimittaa RBC Pietari

  • zoomaus
    zoomaus

    4/4-käsite Okhtinskin niemen alueen kehittämiseksi Kuva: Gazprom Neft Press Service © Nikken Sekkei

Projektin kriitikot panevat merkille valitun ratkaisun käytännöllisyyden ja puolueettomuuden, juonittelun puutteen ja monimutkaisuuden. Lasijulkisivu ei ole läheskään ympäristöystävällinen, ja lisäksi se johtaa näennäisläpinäkyvyyteen: "kristalliseinistä" huolimatta rakennus näyttää monoliittiselta ja symboloi pikemminkin suljettavuutta. Ei myöskään ole selvää, mitä arkeologisten löydösten kanssa tehdään.

Lisätietoja projektista ->

Toinen Nikken Sekkei -projektin esittely, päivätty 28. toukokuuta:

MVRDV. Finalisti

Tietokentälle kirjoitetun perusteella voidaan todeta, että tämä projekti on houkuttelevin yleisölle. Toimistorakennuksen erillinen määrä, jonka koostumus muistuttaa Wassily Kandinskyn abstrakteja, lepää 119 pylväässä, joiden välissä kasvaa puita. Tämä "metsä", kuten vehreän katon vehreällä kasvillisuudella, suunniteltiin tarjottavan kaupunkilaisille kokonaisuudessaan hankkeessa.

Hollantilaisilla on kunnianhimoiset tavoitteet: rakentaa maailman suurin puurakennus, elvyttää ekosysteemi, luoda älykäs työympäristö, yhdistää monia asiayhteyteen liittyviä säikeitä suoista ja Nyenschanzin linnoituksesta alueen barokkityyliin ja Neuvostoliiton perintöön. Uusimmat vihreät tekniikat takaavat "puhtaan" rakennuksen käyttöiän.

  • zoomaus
    zoomaus

    1/8 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    2/8 kulmanäkymä. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    3/8 näkymä talvella. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    4/8 Näkymä kattojen ylle. Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Mir

  • zoomaus
    zoomaus

    5/8 Galleria. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    6/8 Sisustus. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    7/8 puisto. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    8/8 Katonäkymä. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

Projekti on jännittävä ja kiehtova. Luettuasi oheisen luettelon voit kuitenkin ymmärtää, miksi se ei ole ensinnäkin. "Gazprom", Vinnie Maas sanoo. "Päästömäärältään maailman kolmen parhaan yrityksen joukossa, ja toimistomme on radikaalisti sitoutunut kestävään suunnitteluun."Tämän moraalisen ongelman ratkaisemiseksi arkkitehdit keksivät maisemaan sulautuneen pääkonttorin, joka ei vahingoita ympäristöä eikä käytä fossiilisia polttoaineita sen toimittamiseen, päinvastoin, puhdistaen ilman hiilidioksidia.

Tällaisen projektin hyväksyminen - joka ei nimenomaisesti ilmaise yrityksen voimaa, vaikka se onkin monella tapaa hyödyllinen kaupungille - olisi todellakin kompromissi. On kuitenkin olemassa myös vaihtoehtoisia mielipiteitä. Esimerkiksi Evgeny Gerasimov pitää hanketta kevytmielisenä ja esittää perusteluja: katoilla ja rakennusten alla olevat puut eivät kasva ilmastossamme, sillan perspektiivin päällekkäisyys antaa ymmärryksen puutteen kaupunkisuunnittelun perusteista, mutta jos poistat hopeanväristä vihreää, niin satunnainen kasa kuutioita ja satunnaisia muotoja vahvistetulle Pietarille on vasta-aiheista. Tämä näkökulma vain vahvistaa tarpeen keskustella Kapin tulevaisuudesta avoimesti sekä ammattilaisten ja kaupunkiyhteisön kanssa.

Lisätietoja projektista ->

  • zoomaus
    zoomaus

    1/7 1. kerroksen yleiskaava. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    2/7 Katon yleiskaava. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    3/7 Puiston ja rakennuksen vaiheittainen luominen. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    4/7 -konsepti. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    5/7 Toimistotaso. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    6/7 Puurakenne. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

  • zoomaus
    zoomaus

    7/7 jakso. Okhta-niemen alueen kehityksen käsite © MVRDV

Valode & Pistre. Finalisti

Ensimmäisen tutustumisen jälkeen ranskalaisen työpajan versio yllättää harkinnan, joka syntyy terävän kulman ja aaltoilevan julkisivun vastakohdasta - ylhäältä rakennus muistuttaa osaa, joka on veistetty jättiläisestä suorakulmaisesta lohkosta. Selitys, kuten selittävästä tekstistä seuraa, heijastaa Nevan ja Okhtan erilaista luonnetta, joiden sulautuminen on toinen semanttinen kuormitus sivustolle. Okhta-puolelta julkisivu on enemmän tai vähemmän yksitoikkoinen, tyyni, kuten pienen joen vedet. Nevan puolelta - ilmeikkäät aallot, joiden mutkat kehystävät alueita arkeologisilla löydöillä.

Pitkät vaakasuuntaiset julkisivut ovat kunnianosoitus Pietarin pengerteiden jatkuvalle kehitykselle. Ja Nevalle päin olevalla “aallolla” lasin taipumien ja refleksien ansiosta syntyy pystysuuntainen rytmi, joka toistaa historiallisten rakennusten pylväiden säännöllistä rytmiä. Valo- ja väritehosteet muistuttavat kirjoittajien mukaan Pietarille tyypillistä venäläisen barokin koloristista arkkitehtuuria.

Lisätietoja projektista ->

  • zoomaus
    zoomaus

    1/6 Okhta-niemen alueen kehittämiskonsepti © Valode & Pistre

  • zoomaus
    zoomaus

    2/6 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Valode & Pistre

  • zoomaus
    zoomaus

    3/6 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © Valode & Pistre

  • zoomaus
    zoomaus

    4/6 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © Valode & Pistre

  • zoomaus
    zoomaus

    5/6 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © Valode & Pistre

  • zoomaus
    zoomaus

    6/6 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © Valode & Pistre

UNStudio. Finalisti

Tässä konseptissa, kuten voittajakin, rakennus koostuu kahdesta rakennuksesta. Niitä yhdistää suuri eteiskäytävä, joka toimii pääsisäänkäynninä ja tärkeimpänä julkisena tilana. Atrium paljastaa näkymän Smolnin katedraaliin ja yhdistää kaupungin rantaan, ja tarjoaa myös näyttely-, tapahtuma- ja virkistyspaikkoja paitsi kansalaisille, myös yrityksen työntekijöille. Jälkimmäiselle luodaan mukavat työolot: uusimman sukupolven ilmastojärjestelmät, luonnonvalo, työtilat ja virkistysalueet, runsaasti puita ja kasveja sisätiloissa ja ympäröivillä alueilla.

Sävellys on saanut inspiraationsa Nyenschanzin linnoituksen päätysuunnitelmasta, ja monimutkaisten lasijulkisivujen tulisi muistuttaa tiukan kehyksen sisällä olevan jalokiven puolia. Viistot tilavuudet luovat paitsi ilmeikkään veistoksellisen pinnan, myös suojaavat tiloja suoralta auringonvalolta ja ylikuumenemiselta. Heijastusten ja heijastusten ansiosta julkisivu voi muuttua sään ja vuorokaudenajan mukaan, aivan kuten Neva.

Lisätietoja projektista ->

  • zoomaus
    zoomaus

    1/6 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © UNStudio

  • zoomaus
    zoomaus

    2/6 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © UNStudio

  • zoomaus
    zoomaus

    3/6 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © UNStudio

  • zoomaus
    zoomaus

    4/6 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © UNStudio

  • zoomaus
    zoomaus

    5/6 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © UNStudio

  • zoomaus
    zoomaus

    6/6 Oktinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © UNStudio

Seuraavaksi näytämme projektit, jotka osallistuivat kilpailuun, mutta eivät päässeet finaaliin.

Sergei Skuratov -arkkitehdit

Sergey Skuratovin käsite näyttää kaikkein monimutkaisimmalta. Toimiston verkkosivuilla on paljon piirroksia ja selityksiä, joiden mukaan rakennussymboli muistuttaa neuronia, jossa on säteitä-aksoneja ja dendriittejä, "tähti, viesti ja signaali, säteily, energian puhkeaminen". Koverat julkisivut ottavat Pietarin puoliympyrän teeman, "muuttamalla Voronikhinin alkuperäistä suunnittelua kahdella pylväskäytävällä Kazanin katedraalille, jota ei onnistunut toteuttamaan". Viisi eri muotoista kevyttä lyhtyä, kuten roiskeet veden pinnalle, on sijoitettu tasaiselle maisemoidulle katolle.

Sisätilojen tulisi luoda ihmisessä illuusio siitä, että hän on luonnossa - tätä varten projektin kirjoittajat ehdottavat koristekasvien ja maatalouskasvien käyttöä, jotka he aikovat kastella sadevesillä. Aktiivinen dynaaminen julkisivu pystyy säätelemään lämmönvaihtoa ulkoisen ympäristön kanssa.

Lisätietoja projektista ->

  • zoomaus
    zoomaus

    1/6 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Sergey Skuratov ARKITEETIT

  • zoomaus
    zoomaus

    2/6 Näkymä Okhtan rantakadulta Smolnin katedraalille. Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Sergey Skuratov ARKITEETIT

  • zoomaus
    zoomaus

    3/6 Kompleksin pääsisäänkäynti Krasnogvardeyskaya-aukion puolelta. Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Sergey Skuratov ARKITEETIT

  • zoomaus
    zoomaus

    4/6 katto. Näkymä Smolnin katedraalille. Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Sergey Skuratov ARKITEETIT

  • zoomaus
    zoomaus

    5/6 pääatrium. Näkymä amfiteatterille baarista. Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Sergey Skuratov ARKITEETIT

  • zoomaus
    zoomaus

    6/6 Yleissuunnitelma. Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Sergey Skuratov ARKITEETIT

KOSMOS

Kosmos-projekti on samanlainen kuin MVRDV-projekti, koska siinä luodaan murto-osa, ei ylivoimainen esine. Moskovan arkkitehteja, kuten hollantilaisia, inspiroivat muun muassa Pietarin pihat ja katot.

Toimistorakennuksen tiheän tilan leikkaavat pihat, jotka on yhdistetty yhteen järjestelmään, joista jokaisella on oma ilmapiirinsä ja maisemansa. Keskuspiha voidaan sulkea ovilla, jolloin siitä tulee konserttisali tai näyttelyalue. Tärkein julkinen tila sijaitsee katolla ja on mittakaavassa verrattavissa Palatsiaukiolle tai Champ de Marsille. Puisto, jonka kirjoittajat ehdottivat asettavan kansalaisten saataville ympäri vuorokauden, projektissa paljasti näkymät Smolnian katedraalille ja Nevan vesialueelle. Siinä arkkitehdit sijoittivat amfiteatterin, lenkkipolun, kahviloita, työtiloja ja minijalkapallokentän, jossa oli katsojapaikkoja.

Lisätietoja projektista ->

  • zoomaus
    zoomaus

    1/3 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Kosmos Architects

  • zoomaus
    zoomaus

    2/3 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © Kosmos Architects

  • zoomaus
    zoomaus

    3/3 Näkymä pääpihalle. Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © Kosmos Architects

ABD Architects -konsortio Ingenhoven Architectsin kanssa

Jälleen "monoluominen". Sitä kääntyy pengerrystä kohti neljä rivitaloa, joiden väliin muodostuu kolme neliötä, ja kaupunkia kohti - julkisivun jatkuva puoliympyrä. Laivan mäntyjä ja muita kypsiä puita kasvaa monitasoisissa atriumkaivoissa. Rakennus on peitetty läpinäkyvällä katolla, jonka läpi luonnonvaloa virtaa runsaasti. "Rakennuksen kuva on innovatiivinen tulkinta Nevan pengerryksiltä", ABD-toimiston verkkosivusto kertoo.

Lisätietoja projektista ->

  • zoomaus
    zoomaus

    1/5 Okhtinsky-niemen alueen kehittämiskonsepti © ABD arkkitehdit

  • zoomaus
    zoomaus

    2/5 Okhtinskin niemen alueen kehityksen käsite © ABD arkkitehdit

  • zoomaus
    zoomaus

    3/5 Ohtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © ABD arkkitehdit

  • zoomaus
    zoomaus

    4/5 Okhtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © ABD arkkitehdit

  • zoomaus
    zoomaus

    5/5 Ohtinskin niemen alueen kehittämiskonsepti © ABD arkkitehdit

***

Okhtinskin niemi on merkitykseltään vähintään Tuchkov Buyan, josta puhuttiin viime vuonna. Arkeologit ovat löytäneet täältä ruotsalaisen Nyenskansin linnoituksen jäännökset, Smolnin katedraalin, Nevan vesialueen, Bolsheokhtinsky-sillan lähellä, ja ympärillä on epäselvä kaupunkisuunnittelutilanne: paikka on täynnä liikennettä ja on ei mitään tekemistä kaupungin kanssa monien vuosien ajan.

Karanteeniaikaa hyödyntäen Pietarin yleisö kiinnittää huomiota suljettuun kilpailuun toivoen sen tulosten tarkistamista.

Arkkitehtuurikriitikko Maria Elkina käynnistettiin vetoomus pyynnöllä valita onnistuneempi projekti, josta voi tulla "kompromissi kaupungin ja Gazprom Neft -yhtiön etujen välillä". "Vetoomukseni ei ole suurimmaksi osaksi tiettyä hanketta eikä edes julkista keskustelua sen itsensä vuoksi, se on monimutkaistettava Okhtinskin niemen asialistaa ja yleensä kaikkea, mitä Pietarissa rakennetaan", Maria selitti Facebook-sivullaan. Tällä hetkellä vetoomuksen on allekirjoittanut yli 2800 ihmistä.

Jokin aika sitten RBC järjesti online-konferenssi: On mielenkiintoista liittyä siihen vain katsomalla asiantuntijoita "koti" -ympäristössä - esimerkiksi pääarkkitehti Vladimir Grigoriev puhui Vladimir Putinin ja Alexander Beglovin muotokuvien tuella ja presidentti paikallisen arkkitehtiyhdistyksen Oleg Romanovin metsästysmajasta. Keskustelun tuloksena asiakkaalle esitettiin suosituksia: etsiä mielenkiintoisempaa kuin käytännöllistä arkkitehtonista ratkaisua, miettiä julkisen tilan ja liikennevirtojen ohjelmaa, ottaa huomioon paikan monimutkainen konteksti - sen arkeologiset arvot, Neuvostoliiton perintö ja muu "matkatavara". Vladimir Grigoriev ei sulkenut pois sitä, että hanketta harkitaan kaupunginvaltuustossa.

***

NOIN noin kilpailumenettely ja toimeksianto kertoi meille Artem Kitaev, yksi Kosmos-toimiston perustajista ja kumppaneista.

tekijän valokuva
tekijän valokuva

”He kirjoittivat meille Gazprom Neftiltä ja kutsuivat meidät osallistumaan. Toimeksiannot olivat melko löyhät: turva-alueet ja hyvin yleiset vaatimukset tärkeimpien toiminnallisten lohkojen alueille annettiin. Monet päätökset jätettiin arkkitehtien harkintaan. Mielestäni tämä vapaus annettiin tarkoituksella, jotta järjestäjät voisivat nähdä kattavimman joukon tämän sivuston typologisia ja spatiaalisia käsitteitä.

Todennäköisesti huomiotta jäi osaava viestintä kaupungin kanssa sivuston kehittämisen tarpeesta. Nyt sivusto näyttää enemmän kuin aavikko erittäin tärkeässä paikassa kaupungissa. Toisaalta on puolustajia, jotka vaativat olemaan koskematta mihinkään, ja toisaalta on yritys, joka haluaa myydä lain sallimat määrät sivustossa mahdollisimman pian. Vuoropuhelun ja mahdollisesti luottamuksen puute prosessin osallistujien välillä johti muotoilun näkemyksen puuttumiseen tästä paikasta sekä kaupunkisuunnittelussa että tyylillisissä ja jopa ohjelmistoratkaisuissa.

Arkkitehdit yrittivät löytää kompromissin kaupungin kaupunkikokoonpanon, liike-elämän ja kaupunkilaisten etujen välillä ja ehdottivat käsitteitä liian suurilla oletuksilla. Mielestäni olisi oikein laittaa nämä käsitteet julkisen keskustelun pohjaksi, jonka perusteella olisi pitänyt muodostaa tarkempi ja kattavampi tehtävä projektin kehittämiseksi."